Dennis de goochelaar

Ik denk dat (bijna) iedereen vroeger voor zijn verjaardag als kind wel eens de “12 goocheltrucs in een doos” heeft gekregen. De Google Assistent wordt ook wel eens de magische doos genoemd omdat je hem met je stem kan besturen. Maar echte magie kende hij nog niet. Tot nu! Vraag het maar aan goochelaar Dennis. Hij leert je een magisch trucje binnen 10 minuten of ga je voor een magisch grapje?

Hoe start je goochelaar Dennis? Zeg tegen je Google Assistent:
“Praat met goochelaar Dennis”.

Flow design

Op 17 maart 2020 Nederland ging in intelligente-lockdown kinderen konden niet meer naar school en thuiswerken werd het nieuwe normaal. Wat nu te doen? Toevallig was ik net verhuisd en bleek mijn nieuwe buurman goochelaar, die nu, net als veel andere, zonder werk zat. Ik bedacht mij gelijk dat het ontzettend tof zou zijn als kinderen thuis kunnen leren goochelen via de Google Assistent.  Een nieuw project was geboren! 

Na dat we 3 trucs hadden gekozen die geen visuele ondersteuning nodig hebben zijn we begonnen met de eerste flow design sessie. Tijdens een flow design sessie ontwerpen we de:

  • De happy path: Tekst en stappen van de Google Assistent zoals het gesprek zou moeten verlopen van het begin tot einde.
  • De unhappy path: Hoe reageert de Google Assistent als hij de kinderen niet verstaat of een truc niet gaat zoals verwacht? Je wil vermijden dat de Google assistant terug valt op zijn eigen stem en zegt “Ik begrijp het niet” en de voice action afsluit. Als het een truc niet gelukt is geeft Dennis de goochelaar extra tijd aan het kind of vraagt hij op zijn eigen grappige manier of het kind het woord nogmaals kan herhalen. 
  • Zwarte lijst: De zwarte lijst zijn bijvoorbeeld scheldwoorden. Hoe ga je hier mee om? Wij hebben er voor gekozen om Dennis te laten zeggen “Hey, da’s niet aardig! Zullen we die woorden snel weggoochelen?”. Zo blijven de kinderen in de action en blijft Dennis in personage.
  • Easter eggs: Een easter egg is een grap of een verborgen boodschap. Google heeft er zelf veel ingebouwd maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om er een paar in jou voice action te verstoppen! 
Flow design live sessie

Beleving creëren / sound design

Voice action Dennis de goochelaar is een pre-recorded action. Dit betekend dat de Google Assistent zelf niks uitspreekt maar wij Dennis zijn stem hebben opgenomen en hier achter sound effecten hebben toegevoegd. Simpel gezegd: De google assistent speelt constant geknipte mp3’s af.  Je kunt er ook voor kiezen om de assistent wel alles te laten uitspreken en er door middel van SSML (code) sound effects aan toe te voegen. De voordelen daarvan zijn dat de voice action makkelijker te onderhouden zijn (teksten aanpassen). Kan anticiperen op wat de gebruiker tegen de action zegt. Voorbeeld: Als de gebruiker vaker de action gebruikt kan de voice action starten met “Welkom terug Karen! Lang niet gezien zullen we beginnen..”. Dat maakt de action dynamisch in plaats van statisch.

Waarom wij toch hebben gekozen voor een pre-recorded action:

  • De kinderen moeten de action beleven. Het gevoel krijgen dat Dennis bij hun is. Dit kon alleen door Dennis zijn stem te gebruiken.
  • Het is een statische action (stap uitleggen -> ja of nee zeggen -> volgdende stap) we konden dus alles stappen van te voren opnemen.